Привет, Гост
Трябва да се регистрирате преди да може да публикувате на нашия сайт.

Потребителско име/E-mail:
  

Парола
  

Търси форуми

(Разширено търсене)

Форумни статистики
» Членове: 27
» Последен член: vendim
» Форумни теми: 126
» Форумни публикации: 170

Пълна статистика

Онлайн потребители
В момента има 5 потребители онлайн.
» 0 Член/а | 5 Гост/и

Последни теми
Microsoft потвърдиха за н...
Форум: Новини
Последна публикация: Юли
07-08-2019, 05:34 PM
» Отговори: 0
» Разглеждания: 42
4 начина, по които хакери...
Форум: Андроид
Последна публикация: Юли
06-21-2019, 05:49 PM
» Отговори: 0
» Разглеждания: 100
Честит 24 май, българи!
Форум: Видео клипове, картички, поздрави
Последна публикация: Master
05-24-2019, 11:00 AM
» Отговори: 1
» Разглеждания: 196
Mackmyra е първото уиски ...
Форум: Новини
Последна публикация: Master
05-22-2019, 03:40 PM
» Отговори: 1
» Разглеждания: 209
Ubuntu 19.04
Форум: Линукс
Последна публикация: Юли
05-12-2019, 06:27 AM
» Отговори: 0
» Разглеждания: 180
AdwCleaner 7.3 Final
Форум: Софтуер за Windows
Последна публикация: Юли
05-12-2019, 06:02 AM
» Отговори: 0
» Разглеждания: 172
Скритите функции на бутон...
Форум: Инсталиране и настройки
Последна публикация: Master
05-06-2019, 06:13 AM
» Отговори: 0
» Разглеждания: 166
Google Maps вече позволяв...
Форум: Андроид
Последна публикация: Юли
05-02-2019, 05:10 PM
» Отговори: 0
» Разглеждания: 155
Как да изберем SSD диск
Форум: Дискусии, взаимопомощ
Последна публикация: Master
04-26-2019, 06:41 AM
» Отговори: 0
» Разглеждания: 155
Как да настроим Windows 1...
Форум: Инсталиране и настройки
Последна публикация: Master
04-17-2019, 05:43 PM
» Отговори: 2
» Разглеждания: 333

 
  Microsoft потвърдиха за нов проблем в WIndows 10, който засяга над 50 млн. потребител
Публикувано от: Юли - 07-08-2019, 05:34 PM - Форум: Новини - Без отговори

[Изображение: 860_8bb2c6f5111d736249941e504b476e87.jpg]
Microsoft откриха наличието на нов софтуерен проблем, който е свързан с Windows 10 May 2019 Update на платформата. От компанията информират потребителите, че последната актуализация на платформата Build 18362.207 (KB4501375) може да наруши работата на Remote Access Connection Manager (RASMAN). Tази функционалност е ключова за операционната система, тъй като отговаря за начина, по който Windows 10 се свързва към интернет.

 
Активирането на RASMAN във фонов режим също така позволява да използвате VPN мрежи от компютъра. Блокирането на функцията, обаче може да създаде редица неочаквани проблеми за потребителите. Според официалните данни на Microsoft в момента засегнати са около 50 млн. души, съобщава WindowsLatest. Неприятният бъг спира работата на RASMAN и възпроизвежда на екрана грешката "0xc0000005" в Windows 10 (Version 1903).
Въпросният проблем не засяга компютрите с по-старите версии на операционната система. Все повече хора използват VPN за достъп до популярни услуги като Netflix. Сегашният бъг със сигурност ще наруши нормалната им работа и начина, по който сърфират в интернет. Все още не знаем колко време ще отнеме на Microsoft да представят ъпдейт, който отстранява проблема и възстановява нормалното функциониране на VPN мрежите в Windows 10.

Източник

Принтирай

  4 начина, по които хакерите заобикалят скенерите за пръстови отпечатъци
Публикувано от: Юли - 06-21-2019, 05:49 PM - Форум: Андроид - Без отговори

[Изображение: 860_ae3c37ab86c58d21acb9cea6c2e805b0.jpg]

Скенерите за пръстови отпечатъци осигуряват добра защита срещу хакери, но в никакъв случай не са непробиваеми. След появата на устройства, поддържащи скенери за пръстови отпечатъци, хакерите подобриха техниките си и намериха хачини как да ги заобикалят.

 
От Make Use Of разкриват няколко начина, по които хакерите могат да заобиколят скенерите за пръстови отпечатъци. Ето кои са те:
 
1. Използване на Masterprints
Точно както при физическите ключалки има ключове, които могат да отключват всички брави, така и при скенерите за пръстови отпечатъци има така наречените „Masterprints“. Това са потребителски отпечатъци, които съдържат всички стандартни функции на човешките пръсти.
 
Хакерите могат да ги използват, за да влязат в устройства ни. Докато добрите скенери ще блокират подобни masterprints, по-малко мощните скенери, които не са толкова строги при проверките ще пренебрегнат несъвпаденията и ще „отворят вратата“. 
 
Най-добрият начин да избегнете този вид атака е да използвате скенер за пръстови отпечатъци, който са наистина добри. Преди да се доверите на скенер за пръстови отпечатъци, направете някои изследвания за него. Потърсете статистика за False Acceptance Rate (FAR). FAR се изразява в проценти и отбелязва шансът неодобрен отпечатък да получи достъп до системата. Колкото по-нисък е този процент, толкова по-голям е шансът скенерът да отхвърли отпечатъка.
 
2. Събиране на необезпечени изображения
Ако хакер се сдобие с изображението на пръстовите ви отпечатъци, той държи ключа за вашето устройство. Хората могат да променят паролата си, но не и пръстовия си отпечатък. Той е един същ през целия им живот.
 
Освен ако не сте много известни или влиятелни, малко вероятно е хакера да успее да се добере до нещо, което сте докосвали, за да получи отпечатъците ви. По-вероятно е той да се насочи към вашите устройства или скенери с надеждата, че там се съдържат вашите необработени данни за пръстовия ви отпечатък.
 
За да ви идентифицира, скенерът се нуждае от изображение на вашия пръстов отпечатък. По време на настройката предоставяте пръста си на  скенера, той му прави снимка и я запазва в паметта на устройството. След това извиква това изображение всеки път, когато използвате скенера, за да е сигурно, че сканираният пръст е същият като този, който сте задали по време на настройката. За съжаление някои устройства или скенери запазват това изображение, без да го криптират.
 
Избягването на този вид атака изисква да се вземе предвид сигурността на устройството, което използвате. Добре направеният скенер за пръстови отпечатъци трябва да криптира файла с изображението, за да предотврати получаването на биометрични данни от злонамерени лица.
 
3. Използване на подправени пръстови отпечатъци
Ако хакерът не може да се сдобие с незащитено изображение на вашия пръст, той може вместо това да създаде негов отпечатък. Този трик включва получаване на отпечатъци от целта и пресъздаването им, за да се заобиколи скенерът.
 
Преди няколко години The Guardian докладва как хакер успял да създаде пръстови отпечатъци на германския министър на отбраната! Има различни начини, по които хакерът може да вземе отпечатъка ви от даден предмет. Но това не е важно, важното е че това е една атака, която не можете да избегнете директно. Не е препоръчително да носите ръкавици постоянно като престъпник, но е добре да сте наясно с възможността пръстовите ви отпечатъци да станат притежание на някое злонамерено лице.
 
4. Използване на уязвимостите на софтуера
Някои мениджъри на пароли използват сканиране на пръстови отпечатъци, за да идентифицират потребителя. Въпреки че тези услуги предлагат удобен начин за защита на паролите ни, ефективността им зависи от това колко е сигурен софтуерът им. Ако програмата има неефективна защита срещу атаки, хакерите могат да се възползват и да заобиколят сканирането на пръстовите отпечатъци.
 
Наскоро Gizmodo съобщи за недостатък в устройствата на Lenovo. При тях мениджърът на пароли с активиран отпечатък използвал парола кодирана в софтуера. Ако хакер поиска да получи достъп до мениджъра на паролите на вашето устройство, би могъл да заобиколи скенера за пръстови отпечатъци, използвайки тази кодирана парола.
 
Обикновено най-добрият начин да избегнете този вид атака е да закупувате продукти само от популярни и добре приети от общността марки. Въпреки че и това не е гаранция както виждаме в примера с Lenovo.  В този случай, от решаващо значение е да поддържате актуализиран софтуера за сигурност, за да коригирате откритите проблеми.

Източник

Принтирай

  Честит 24 май, българи!
Публикувано от: Юли - 05-24-2019, 08:25 AM - Форум: Видео клипове, картички, поздрави - Отговори (1)

[Изображение: 4769290_caf00.gif]

Принтирай

  Mackmyra е първото уиски в света, което е създадено с изкуствен интелект
Публикувано от: Юли - 05-19-2019, 10:13 AM - Форум: Новини - Отговори (1)

[Изображение: 860_8deb719fe54b45dff610886a08dbb79b.jpg]

Пътуващите монаси още преди хилядолетие мигрираха от континентална Европа в търсене на нови светове, което ги доведе до дестинации като Шотландия, Ирландия и Скандинавия. Тези странстващи и отдадени на религията хора научиха на много неща местните хора, като един от най-ярките символи на колективната им мъдрост е познанието за дестилацията. Специфичният процес на извличане и пречистване на течности е причината монасите да произведат първото уиски в света.

 
Липсата на лозови масиви е причината да експериментират с ферментирането на зърнена каша, която съдържа смес от вода, зърно и дрожди. Тази древна практика постепенно набира голяма популярност и започва да се използва по цял свят, преодолявайки по този начин различните културни, религиозни и етнически различния между страните. Повече от хиляда години по-късно разбираме за първото уиски в света, което е създадено от изкуствен интелект, съобщава news.microsoft.com.
 
[Изображение: ai-whisky-1557510539.jpg]

Този интересен проект е дело на Microsoft, финландската компания Fourkind и шведският производител Mackmyra Whisky. Алгоритмите с машинно обучение използвани в създаването на напитката са базирани на Microsoft Azure платформата. Огромната база данни позволява на този софтуер да генерира над 70 млн. рецепти за производство на уиски. Специалистите на Mackmyra Whisky подбират най-добрата от тях и планират да продават напитката на пазара, което ще се случи през есента. 

Източник

Наздраве!

Принтирай

  Ubuntu 19.04
Публикувано от: Юли - 05-12-2019, 06:27 AM - Форум: Линукс - Без отговори

Ubuntu Lіnuх e нaпълнo фyнĸциoнaлнa дecĸтoп oпepaциoннa cиcтeмa.

Πpoeĸтът Ubuntu изпoлзвa зa бaзa Dеbіаn GNU Lіnuх и ce ocнoвaвa нa идeятa, чe coфтyepът тpябвa дa e бeзплaтeн зa вceĸи и дa дaвa възмoжнocт нa вceĸи дa гo изпoлзвa нa poдния cи eзиĸ и нeзaвиcимo oт yвpeждaния, нeтpyдocпocoбнocт и дpyги oгpaничeния; ocвeн тoвa вceĸи тpябвa дa имa пpaвo бeз oгpaничeния дa пpoмeня и ycъвъpшeнcтвa coфтyepa, й ĸoйтo изпoлзвa.

Имeтo нa диcтpибyциятa, “Ubuntu” идвa oт дyмa нa eзиĸa нa зyлy и мoжe дa ce пpeвeдa ĸaтo „xyмaннocт зa дpyгитe“ или „aз cъм дpyгитe и тe cъм aз“. Лицeнз: Бeзплaтeн (Ореn Ѕоurсе).

[Изображение: Ubuntu1.jpg?w=600&ssl=1]
Официална страница

Изтегли: Ubuntu 19.04Download

Alternative downloads and torrents ›

Източник

Принтирай

  AdwCleaner 7.3 Final
Публикувано от: Юли - 05-12-2019, 06:02 AM - Форум: Софтуер за Windows - Без отговори

АdwСlеаnеr e пpoгpaмa зa ocигypявaнe инфopмaциoннaтa бeзoпacнocт нa пepcoнaлния ĸoмпютъp чpeз изтpивaнe нa peĸлaмния и нaй-чecтo шпиoнcĸи coфтyep.

Πpи изтeглянe нa нoви пpoгpaми, пoняĸoгa зaeднo c тяx ce инcтaлиpa peĸлaмeн coфтyep, ĸoйтo пoĸaзвa дocaдни нeжeлaни пpoгpaми. АdwСlеаnеr пoчиcтвa ĸoмпютъpнaтa cиcтeмa oт тoзи нeжeлaн coфтyep.

АdwСlеаnеr нaмиpa и пoĸaзвa вcяĸaĸвo peĸлaмнo пpoгpaмнo ocигypявaнe, РUР/LРІ (пoтeнциaлнo нeжeлaн coфтyep), cĸpити пpoзopци и пpoгpaми, ĸoитo чacтичнo пoeмaт ĸoнтpoлa въpxy ĸoмпютъpa.

Интepфeйcът нa АdwСlеаnеr e cъвceм oпpocтeн – дopи нe e нyжнo инcтaлиpaнe нa пpoгpaмaтa – пpocтo ĸлиĸнeтe въpxy нeйнaтa иĸoнa и тя e гoтoвa зa изпoлзвaнe.

C пoмoщтa нa АdwСlеаnеr щe избaвитe ĸoмпютъpa cи oт мнoгo пpoблeми. Oтзивитe зaтaзи пpoгpaмa ca дoбpи. Лицeнз: Бeзплaтeн (Frееwаrе).

Πpoмeни в АdwСlеаnеr 7.3:
Nеw Fеаturеѕ
Rеdеѕіgn Gеnеrіс dеtесtіоnѕ frоm ѕсrаtсh tо аllоw mоrе flехіbіlіtу аnd FР-соntrоl,
Еnhаnсе Wіnlоgоn сhаngеѕ dеtесtіоn
Сhаngеѕ
Dеfіnіtіоnѕ 2019.04.03.1
Ѕоrt lоgfіlе оutрut bу fаmіlу nаmе аnd раthѕ
Uрdаtе НЅТЅ роlісу fоr nеtwоrk соnnесtіоnѕ
Іmрrоvеd dеbug lоggіng
Вugfіхеѕ
Маkе thе unіnѕtаll рrосеѕѕ mоrе rоbuѕt
Еmрtу ехсluѕіоnѕ аrе nо lоngеr vаlіd
Uрdаtе gеnеrіс dеtесtіоnѕ
Uрdаtе ОреnЅЅL

[Изображение: AdwCleaner1.png?w=630&ssl=1]
 [Изображение: AdwCleaner2.png?w=402&ssl=1]


Официална страница

Изтегли: AdwCleaner 7.3 Final (6.69 MB)

Източник

Принтирай

  Скритите функции на бутоните от F1 до F12, които спестяват много време Прочети още :
Публикувано от: Master - 05-06-2019, 06:13 AM - Форум: Инсталиране и настройки - Без отговори

Скритите функции на бутоните от F1 до F12, които спестяват много време

[Изображение: 2ecpyqtj.jpg]

Повечето от нас не знаят всички функции на клавиатурите, които използваме всеки ден и по цял ден на работа. Различните комбинации могат да ни спестят доста време, ако свикнем да ги използваме в работата си. Колко от бутоните от F1 до F12 използвате ежедневно? Вероятно добре знаете за F5 - бутонът, с който си рефрешвате Фейсбук или сайта, в който следите за нова информация. Има още цели 11 клавиша, всеки от които си има своята важна функция. Ето и какво прави всеки един от клавишите в горния край на клавиатурата ни:

[Изображение: 2fs3ywfd.jpg]Принтирай

  Google Maps вече позволява да навигираме с градския транспорт в София
Публикувано от: Юли - 05-02-2019, 05:10 PM - Форум: Андроид - Без отговори

[Изображение: 860_6e388cd39dfa3bc04991ee71465610f3.jpg]
Google Maps е един от най-добрите продукти на компанията и предпочитана платформа за навигация, която ежедневно улеснява стотици милиони потребители по цял свят. Приложението досега позволяваше да изберем подходящи маршрути за придвижване в България, които са оптимизирани за водачи на автомобили и пешеходци. Разбира се това е доста полезно, но мнозина биха искали да има как да използват актуална информация за градския транспорт в Google Maps, директно от смартфоните
[Изображение: imgpsh_fullsize_anim_(1)(5).jpg]
Ако и вие сте един от тях е добре да знаете, че тази функция вече е достъпна за потребителите. Данните са базирани на разписанието, което осигурява Центъра за градска мобилност в столицата. Това означава, че можете да изберете две дестинации от менюто на услугата и да видите какъв е най-добрия начин да се придвижвате с мрежата на обществения транспорт. В това число влизат автобуси, трамваи или метро. За максимално улеснение при някои локации Google Maps ще показва повече от един маршрут.
[Изображение: imgpsh_fullsize_anim(2).jpg]
Услугата за навигация ще предложи допълнителни филтри, с които да въведете по-малко прекачвания или маршрут, при който ще ходите минимално време пеша и др. Със сигурност интеграцията на тази информация ще накара още повече хора да използват Google Maps, за да се придвижват на територията на столицата. Имайте предвид, че компанията допълнително ще подобрява работата на тази функция, за да я направи още по-полезна на всички граждани и посетители на София.


Източник

Принтирай

  Как да изберем SSD диск
Публикувано от: Master - 04-26-2019, 06:41 AM - Форум: Дискусии, взаимопомощ - Без отговори

Как да изберем SSD диск

[Изображение: xqb28gvv.jpg]

Доскоро възприемани като скъпа прищявка, през 2019 SSD (Solid State Drive) дисковете са предпочитани от все повече хора, независимо дали става въпрос за вграждане в лаптоп или настролен компютър. Вече се намират много модели SSD над 240GB с цена под 100лв, а има и такива 360GB дискове на по-малко известни марки.

Цените на SSD-тата падат буквално с всеки изминал ден, и вече въпросът не е дали, а колко голям SSD да си купим.

SSD дисковете все още са със сравнително по-малък обем, отколкото HDD. Докато при вторите капацитет от 3-4TB и нагоре ни се струва съвсем в рамките на съвременните стандарти, през 2019 г. все още 1TB SSD са скъпи за българския потребител, но дисковете в диапазона 480GB-525GB стават все по-масови и достъпни.
Един от най-разпространените способи за справяне с проблема с високата цена на големите SSD-та е използването им заедно с HDD. Идеята е, операционната система и най-често използваните приложения да се инсталират на бързия SSD диск, а филми, снимки, игри и други обемни файлове да се „складират“ в допълнителния хард диск. По този начин постигаме едновременно скорост на зареждане и работа с програмите, и наличие на достатъчен обем за съхранение на данни.
На пазара в момента могат да се намерят SSD с обем от 30GB до 2TB. Линковете по-долу дават възможност да разледате актуалните цени на SSD в един от най-посещаваните онлайн магазини.

Неоспоримите предимства на SSD дисковете пред стандартните HDD все още не могат да преборят основния фактор, който влияе на решението за покупка – цената на SSD. Докато за хората, които ползват компютъра или лаптопа си за бизнес, бързината е от основно значение, то за домашните потребители (които по правило имат нужда и от повече гигабайти памет) инвестицията в такъв диск може и да не е оправдана.
Въпреки че през 2019 г. SSD са навлезли в голяма част от мобилните компютри и немалко настолни машини, средната цена на 1GB SSD спрямо същата за 1GB HDD е доста по-висока.
Както бяха прогнозирали ExtremeTech, през 2018г. цената на 256GB SSD падна значително и е абсолютно сравнима с цената на HDD малко по-голям обем, а и все повече хора задължително добавят SSD към компютъра си, поне за системен диск.
В същото време, статистиката от един от големите сайтове за пазаруване в България показва, че за периода 2015-2019 година промяната в цената на един от популярните модели SSD на Самсунг (Samsung 850 EVO 250GB) е двойна – от над 300лв през 2015г., до под 150лв в началото на 2019г. (вижте графиката), като за самата 2018 г. намалението на цената е сериозно.


SSD за лаптоп

Когато разглеждаме приложението на SSD за лаптоп и за настолен компютър, веднага се вижда, че предимствата на този тип диск важат с още по-голяма сила при преносимите компютри. Те пестят батерия, не са податливи на вибрация и са по-леки.
Какъв точно диск обаче да изберем за своя лаптоп?
По-старите лаптопи имат възможност за замяна на твърдия диск само с SSD с SATA интерфейс, така че това е първото задължително ограничение при избора на SSD за лаптоп. В масовия случай дисковете за лаптопи са 2.5-инчови, така че всеки SATA SSD би свършил работа.
Ако ползваме по-съвременен лаптоп, то освен SATA той би трябвало да е снабден и с mSATA или M.2 интерфейс. През последните няколко години все повече навлизат М.2 SSD-тата, а при тях има няколко модификации, на които следва да се обърне внимание при купуването на SSD за лаптоп.
M.2 стандартът изисква SSD-тата (но също и картите за WiFi, Bluetooth и т.н.) да са с монтирани чипове само от едната страна, което значи че по-голям капацитет се постига с по-голям физически рамер на диска (необходими са повече NAND чипове). Към момента има 5 дължини на M.2 стандарта дадени по-долу (болднатите са най-разпространени при лаптопите), и е задължително да проверите до каква дължина поддържа вашият лаптоп (това важи и за дъната на настолните компютри).
  • 2230
  • 2242
  • 2260
  • 2280
  • 22110
Номерата всъщност подсказват ширина-дължина, т.е. 2242 означава 22mm широко и 42mm дълго SSD.

SSD за игри (gaming)

Много хора се обръщат към SSD-тата с идеята да играят игри, представяйки си как този диск ще доведе до повече кадри и по-плавна игра. Това обаче не е в пряка зависимост с диска.
SSD-тата със сигурност ще осигурят по-бързо зареждане, особено на по-големите игри, но те не оказват директен ефект върху геймплея и кадрите (FPS).
Реално предимствата на SSD при игрите са отражение на основните им положителни качества – по-бързо зареждане, никакъв шум, по-малко греене, устойчивост към трептене (т.е. като се ядосате на играта и ритнете компютъра, SSD-то няма да се повреди). Заради бързата скорост на трансфер, играта ви ще зарежда за значително по-малко време, което ще ви спести неприятното чакане удоволствието да започне.

Предимства на SSD

SSD са по-бързи, по-безшумни, по-леки, по-пестеливи на енергия и по-неподатливи на удари и пренасяне от обикновените HDD. Но за съжаление, поне доскоро, те бяха доста по-скъпи.
През 2017 цената на SSD все още е по-висока от цената на стандартните дискове при еднакъв обем, но 512GB  и 1ТB SSD са вече значително по-достъпни за крайния потребител. В момента цената на 240GB SSD е подобна на цената на 2TB стандартен механичен HDD, но все пак не бива да забравяме, че производителността и бързината си имат цена.
Като малък недостатък на SSD можем да отбележим, че за разлика от конвенционалните дискове с магнитни плочи, които се обикновенно се повреждат постепенно с поява на лоши сектори и серия предупреждения за това, SSD дисковете спират да работят отведнъж. Това се случва просто с износването на клетките памет, съхраняващи информацията, но за това вижте по-долу.

SSD типове памет (NAND)

За разлика от стандартните HDD, SDD нямат механични части и записването на информацията става само електронно. Данните се съхраняват в NAND памет, която се дели на няколко основни типа:

SLC, MLC (разновидност eMLC) и TLC.

От няколко години Samsung използва и технологията 3D V-NAND за своите SSD, която има редица предимства, отново за сметка на по-висока цена.

SLC съкращението идва от Single Level Cell, което означава, че във всяка клетка може да се запише точно един бит информация (нула или единица).

Съответно
MLC (Multi Level Cell) паметите могат да съхранявват по два бита информация, и

TLC (Triple Level Cell), както името подсказва съхранява точно три бита.

Най-бърза и най-надеждна за използване е SLC паметта, но тя съответно е и най-скъпа. В потребителските SSD най-често се среща МLC, а също и TLC и разновидността ѝ 3D V-Nand, която в момента се вгражда в SSD дисковете на Samsung.
Производителите са предвидили брой цикли, които всеки тип памет би трябвало да издържи без риск от износване на паметта. За SLC паметите това са около 100000 цикъла презапис, за MLC съответно 20-30000.

Най-нисък е прага на TLC чиповете памет, за които се очаква да издържат около 3000 до 5000 цикъла на презапис.
3D V-NAND обикновено е от типа TLC или MLC и според производителя издържат над 6000 цикъла


Характеристики на NAND паметите в SSD

[Изображение: kmy6guc4.png]По принцип най-надеждни са SLC паметите. Те гарантират над 100 000 цикъла на презапис, а са и най-бързите от трите типа – времето за изтриване  на отделна клетка е в рамките на 1 до 2.5 милисекунди.
Следващи по надеждност са MLC чиповете. При тях циклите на презапис варират от 3 000 до 15 000, а скоростта за изтриване е между 2.5 и 3.5 милисекунди.
Накрая се нареждат TLC – 3000 до 5000 цикъла и скоростта от 4 – 5 милисекунди.
SSD интерфейси
SSD имат няколко типа свързаност, като най-разпространения все още е SATA. Освен SATA SSD на пазара има mSATA, M.2 и SATA Express. По-долу ще се спрем на всеки интерфейс, защото те не се взаимнозаменяеми и е важно да се знае какъв точно тип свързаност търсим при купуването на нов SSD.

SATA интерфейс

Както споменахме по-горе, SATA е най-разпространения дисков интерфейс, още от времето на механичните HDD. През времето SATA се е развил през няколко поколения, които предлагат различна скорост, но са обратносъвместими.

[Изображение: sata-ssd-interface-cena.jpg]

Съответните данни на различните поколения SATA интерфейс са:
  • SATA 1.0 – скорост за трансфер на данни до 1.5Gb/s
  • SATA 2.0 – скорост за трансфер на данни до 3.0Gb/s
  • SATA 3.0 – скорост за трансфер на данни до 6.0Gb/s
  • SATA 3.1 – скорост за трансфер на данни до 6.0Gb/s
  • SATA 3.2 – скорост за трансфер на данни до 8.0Gb/s или 16.0Gb/s


mSATA интерфейс

Както можем да се досетим, m в името идва от mini. Тоест mSATA е физически умален интерфейс с цел да бъде по-подходящ за лаптопи и други преносими устройства. Все още не всички мобилни компютри са обзаведени с mSATA интерфейс, затова трябва да внимаваме като купуваме ново SSD за лаптопа си. mSATA достига максимална скорост на трансфер като при SATA 3.0 интерфейса – до 6.0Gb/s.

[Изображение: msata-ssd-interface.jpg]M.2 интерфейс

М.2 интерфейс, наричан още NGFF (Next Generation Form Factor) отново намира основно приложение в лаптопите, защото е по-малък и в същото време е имаме модули с различна големина. Реално M.2 интерфейса е с малък форм фактор. М.2 отново покриват спецификациите на SATA 3.0 или спецификациите на PCI-Express, чиито скорости са до 1Gb/s.


[Изображение: m2-ssd-interface-cena.jpg]
SATA Express интерфейс
SATA Express е съвременен интерфейс, поддържащ SATA или PCIe устройства. SATA Express осигурява до 8Gb/s или 16Gb/s.


[Изображение: sata-express-pcie-ssd-interface-cena-300x93.jpg]


източник

Принтирай

  Как да настроим Windows 10 да стартира по-бързо
Публикувано от: Master - 04-17-2019, 05:42 PM - Форум: Инсталиране и настройки - Отговори (2)

Как да настроим Windows 10 да стартира по-бързо

[Изображение: bB2vEoFm.png]

След стартиране на Windows, системата изчаква около десет секунди, преди да отвори стартовите програми. Това „забавяне при стартиране“ позволява на вашия десктоп и услугите на Windows да завършат зареждането, което прави работата много по-гладка. Ако има приложения, които предпочитате да се стартират незабавно, можете да направите това с един прост хак. С този трик се намалява или премахва закъснението при стартиране, което означава, че се прилага за всички стартиращи приложения. Няма начин да приложите тази техника само към определени приложения.
 
Според How To Geek премахването на закъснението при стартиране работи най-добре при SSD дискове, тъй като те зареждат нещата много по-бързо. Макар че със сигурност можете да опитате и ако имате традиционен хард диск.
Как да премахнете забавянето при стартирането на Windows 10
За да премахнете закъснението при стартиране на Windows 10, трябва да направите само няколко редакции в системния регистър на Windows. Registry Editor е мощен инструмент и неправилното му използване може да направи вашата система нестабилна или дори неработеща. Това е доста прост трик и ако се придържате към инструкциите, няма да имате никакви проблеми. Въпреки това, ако никога преди не сте работили с него, помислете дали да започвате. И определено е добре да архивирате Registry (и компютъра си), преди да направите промени.
 
Отворете Registry Editor като натиснете „Start“ и изпишете „regedit“. Натиснете „Enter“, за да се отвори Registry Editor и след това му разрешете да прави промени в компютъра.
[Изображение: 8e1djb3m.png]

В Registry Editor използвайте лявата странична лента, за да отидете до следния ключ (или го копирайте и поставете в адресната лента на Registry Editor):
HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerSerialize

[Изображение: hZXP7Rmm.png]

Принтирай