Оценете темата:
 • 1 гласа - средно 5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Как да изберем SSD диск
#1
Как да изберем SSD диск

[Изображение: xqb28gvv.jpg]

Доскоро възприемани като скъпа прищявка, през 2019 SSD (Solid State Drive) дисковете са предпочитани от все повече хора, независимо дали става въпрос за вграждане в лаптоп или настролен компютър. Вече се намират много модели SSD над 240GB с цена под 100лв, а има и такива 360GB дискове на по-малко известни марки.

Цените на SSD-тата падат буквално с всеки изминал ден, и вече въпросът не е дали, а колко голям SSD да си купим.

SSD дисковете все още са със сравнително по-малък обем, отколкото HDD. Докато при вторите капацитет от 3-4TB и нагоре ни се струва съвсем в рамките на съвременните стандарти, през 2019 г. все още 1TB SSD са скъпи за българския потребител, но дисковете в диапазона 480GB-525GB стават все по-масови и достъпни.
Един от най-разпространените способи за справяне с проблема с високата цена на големите SSD-та е използването им заедно с HDD. Идеята е, операционната система и най-често използваните приложения да се инсталират на бързия SSD диск, а филми, снимки, игри и други обемни файлове да се „складират“ в допълнителния хард диск. По този начин постигаме едновременно скорост на зареждане и работа с програмите, и наличие на достатъчен обем за съхранение на данни.
На пазара в момента могат да се намерят SSD с обем от 30GB до 2TB. Линковете по-долу дават възможност да разледате актуалните цени на SSD в един от най-посещаваните онлайн магазини.

Неоспоримите предимства на SSD дисковете пред стандартните HDD все още не могат да преборят основния фактор, който влияе на решението за покупка – цената на SSD. Докато за хората, които ползват компютъра или лаптопа си за бизнес, бързината е от основно значение, то за домашните потребители (които по правило имат нужда и от повече гигабайти памет) инвестицията в такъв диск може и да не е оправдана.
Въпреки че през 2019 г. SSD са навлезли в голяма част от мобилните компютри и немалко настолни машини, средната цена на 1GB SSD спрямо същата за 1GB HDD е доста по-висока.
Както бяха прогнозирали ExtremeTech, през 2018г. цената на 256GB SSD падна значително и е абсолютно сравнима с цената на HDD малко по-голям обем, а и все повече хора задължително добавят SSD към компютъра си, поне за системен диск.
В същото време, статистиката от един от големите сайтове за пазаруване в България показва, че за периода 2015-2019 година промяната в цената на един от популярните модели SSD на Самсунг (Samsung 850 EVO 250GB) е двойна – от над 300лв през 2015г., до под 150лв в началото на 2019г. (вижте графиката), като за самата 2018 г. намалението на цената е сериозно.


SSD за лаптоп

Когато разглеждаме приложението на SSD за лаптоп и за настолен компютър, веднага се вижда, че предимствата на този тип диск важат с още по-голяма сила при преносимите компютри. Те пестят батерия, не са податливи на вибрация и са по-леки.
Какъв точно диск обаче да изберем за своя лаптоп?
По-старите лаптопи имат възможност за замяна на твърдия диск само с SSD с SATA интерфейс, така че това е първото задължително ограничение при избора на SSD за лаптоп. В масовия случай дисковете за лаптопи са 2.5-инчови, така че всеки SATA SSD би свършил работа.
Ако ползваме по-съвременен лаптоп, то освен SATA той би трябвало да е снабден и с mSATA или M.2 интерфейс. През последните няколко години все повече навлизат М.2 SSD-тата, а при тях има няколко модификации, на които следва да се обърне внимание при купуването на SSD за лаптоп.
M.2 стандартът изисква SSD-тата (но също и картите за WiFi, Bluetooth и т.н.) да са с монтирани чипове само от едната страна, което значи че по-голям капацитет се постига с по-голям физически рамер на диска (необходими са повече NAND чипове). Към момента има 5 дължини на M.2 стандарта дадени по-долу (болднатите са най-разпространени при лаптопите), и е задължително да проверите до каква дължина поддържа вашият лаптоп (това важи и за дъната на настолните компютри).
 • 2230
 • 2242
 • 2260
 • 2280
 • 22110
Номерата всъщност подсказват ширина-дължина, т.е. 2242 означава 22mm широко и 42mm дълго SSD.

SSD за игри (gaming)

Много хора се обръщат към SSD-тата с идеята да играят игри, представяйки си как този диск ще доведе до повече кадри и по-плавна игра. Това обаче не е в пряка зависимост с диска.
SSD-тата със сигурност ще осигурят по-бързо зареждане, особено на по-големите игри, но те не оказват директен ефект върху геймплея и кадрите (FPS).
Реално предимствата на SSD при игрите са отражение на основните им положителни качества – по-бързо зареждане, никакъв шум, по-малко греене, устойчивост към трептене (т.е. като се ядосате на играта и ритнете компютъра, SSD-то няма да се повреди). Заради бързата скорост на трансфер, играта ви ще зарежда за значително по-малко време, което ще ви спести неприятното чакане удоволствието да започне.

Предимства на SSD

SSD са по-бързи, по-безшумни, по-леки, по-пестеливи на енергия и по-неподатливи на удари и пренасяне от обикновените HDD. Но за съжаление, поне доскоро, те бяха доста по-скъпи.
През 2017 цената на SSD все още е по-висока от цената на стандартните дискове при еднакъв обем, но 512GB  и 1ТB SSD са вече значително по-достъпни за крайния потребител. В момента цената на 240GB SSD е подобна на цената на 2TB стандартен механичен HDD, но все пак не бива да забравяме, че производителността и бързината си имат цена.
Като малък недостатък на SSD можем да отбележим, че за разлика от конвенционалните дискове с магнитни плочи, които се обикновенно се повреждат постепенно с поява на лоши сектори и серия предупреждения за това, SSD дисковете спират да работят отведнъж. Това се случва просто с износването на клетките памет, съхраняващи информацията, но за това вижте по-долу.

SSD типове памет (NAND)

За разлика от стандартните HDD, SDD нямат механични части и записването на информацията става само електронно. Данните се съхраняват в NAND памет, която се дели на няколко основни типа:

SLC, MLC (разновидност eMLC) и TLC.

От няколко години Samsung използва и технологията 3D V-NAND за своите SSD, която има редица предимства, отново за сметка на по-висока цена.

SLC съкращението идва от Single Level Cell, което означава, че във всяка клетка може да се запише точно един бит информация (нула или единица).

Съответно
MLC (Multi Level Cell) паметите могат да съхранявват по два бита информация, и

TLC (Triple Level Cell), както името подсказва съхранява точно три бита.

Най-бърза и най-надеждна за използване е SLC паметта, но тя съответно е и най-скъпа. В потребителските SSD най-често се среща МLC, а също и TLC и разновидността ѝ 3D V-Nand, която в момента се вгражда в SSD дисковете на Samsung.
Производителите са предвидили брой цикли, които всеки тип памет би трябвало да издържи без риск от износване на паметта. За SLC паметите това са около 100000 цикъла презапис, за MLC съответно 20-30000.

Най-нисък е прага на TLC чиповете памет, за които се очаква да издържат около 3000 до 5000 цикъла на презапис.
3D V-NAND обикновено е от типа TLC или MLC и според производителя издържат над 6000 цикъла


Характеристики на NAND паметите в SSD

[Изображение: kmy6guc4.png]По принцип най-надеждни са SLC паметите. Те гарантират над 100 000 цикъла на презапис, а са и най-бързите от трите типа – времето за изтриване  на отделна клетка е в рамките на 1 до 2.5 милисекунди.
Следващи по надеждност са MLC чиповете. При тях циклите на презапис варират от 3 000 до 15 000, а скоростта за изтриване е между 2.5 и 3.5 милисекунди.
Накрая се нареждат TLC – 3000 до 5000 цикъла и скоростта от 4 – 5 милисекунди.
SSD интерфейси
SSD имат няколко типа свързаност, като най-разпространения все още е SATA. Освен SATA SSD на пазара има mSATA, M.2 и SATA Express. По-долу ще се спрем на всеки интерфейс, защото те не се взаимнозаменяеми и е важно да се знае какъв точно тип свързаност търсим при купуването на нов SSD.

SATA интерфейс

Както споменахме по-горе, SATA е най-разпространения дисков интерфейс, още от времето на механичните HDD. През времето SATA се е развил през няколко поколения, които предлагат различна скорост, но са обратносъвместими.

[Изображение: sata-ssd-interface-cena.jpg]

Съответните данни на различните поколения SATA интерфейс са:
 • SATA 1.0 – скорост за трансфер на данни до 1.5Gb/s
 • SATA 2.0 – скорост за трансфер на данни до 3.0Gb/s
 • SATA 3.0 – скорост за трансфер на данни до 6.0Gb/s
 • SATA 3.1 – скорост за трансфер на данни до 6.0Gb/s
 • SATA 3.2 – скорост за трансфер на данни до 8.0Gb/s или 16.0Gb/s


mSATA интерфейс

Както можем да се досетим, m в името идва от mini. Тоест mSATA е физически умален интерфейс с цел да бъде по-подходящ за лаптопи и други преносими устройства. Все още не всички мобилни компютри са обзаведени с mSATA интерфейс, затова трябва да внимаваме като купуваме ново SSD за лаптопа си. mSATA достига максимална скорост на трансфер като при SATA 3.0 интерфейса – до 6.0Gb/s.

[Изображение: msata-ssd-interface.jpg]M.2 интерфейс

М.2 интерфейс, наричан още NGFF (Next Generation Form Factor) отново намира основно приложение в лаптопите, защото е по-малък и в същото време е имаме модули с различна големина. Реално M.2 интерфейса е с малък форм фактор. М.2 отново покриват спецификациите на SATA 3.0 или спецификациите на PCI-Express, чиито скорости са до 1Gb/s.


[Изображение: m2-ssd-interface-cena.jpg]
SATA Express интерфейс
SATA Express е съвременен интерфейс, поддържащ SATA или PCIe устройства. SATA Express осигурява до 8Gb/s или 16Gb/s.


[Изображение: sata-express-pcie-ssd-interface-cena-300x93.jpg]


източник
Отговори


Съобщения в темата
Как да изберем SSD диск - от Master - 04-26-2019, 06:41 AM

Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)